Миңа 50 яшь. Ләкин танышларым әллә чынлап, әллә
күңелемне күрергә теләп, сиңа 30 яшьтән дә күбрәк биреп булмый, диләр. Ничек
картаймыйсың син, ирең суыткычта саклыймы әллә, дип сораучылар да бар.
Мин юкка-барга сөмсере коелып, көнләшеп, маңгай җыерып
яши торган кеше түгел. Ә битемә яшьтән үк атнага бер мәртәбә битлек ясыйм. Аның
өчен кипкән үләннәрне ваклыйм да өстенә кайнар су салып болгатам, боткасыман
матдә килеп чыга. Шуны марляга сылап, битемә куеп ятып торам. 15-20 минуттан
соң, кайнаган су белән юынам. Битлек өчен сары мәтрүшкә, ромашка, үги ана
яфрагы, юкә чәчәген кулланырга мөмкин.
Тән тиресе кибеп, каушакланып калмасын өчен бер үк
күләмдә башлы суган, бал, балавыз алып, «сулы мунча»да кайнатам. Килеп чыккан
массаны суыткач, биткә, муенга, сөртәм. Моны ай буе эшләргә кирәк. Иренмичә,
шуларны эшләп карагыз әле, нәтиҗәсен үзегез күрерсез.
Сания Фәткуллина.
|